Tým Srazenazver.cz se účastnil již potřetí mezinárodní konference IENE, která se konala v Eindhovenu. V rámci prezentace naší práce jsme přednesli čtyři přednášky o aplikaci Srazenazver.cz, metodě KDE+, výsledcích výzkumu efektivity pachových ohradníků a modelech vysvětlujících příčiny srážek se zvěří.
Z ostatních prezentací nás zaujaly nové poznatky z ochrany živočichů hodlajících překonávat pozemní komunikace. Například nadchody přes široké komunikace samy o sobě nedostačují, důležité je nejprve pochopit chování živočichů, pro které jsou tato opatření primárně určena. S tím souvisí monitoring přecházení komunikací před zamýšlenou instalací. Svoje zkušenosti z téměř dvaceti let budování a monitoringu nadchodů v Severní Americe přednášet Anthony Clevenger. V Holandsku mají rovněž dlouhodobou zkušenost se zajišťováním konektivity a monitoringem efektivity opatření, nejenom nadchodů.


Z přednášek a prezentovaných příkladů dobré praxe bylo zřejmé, že stavební činnost, resp. všechna opatření zmírňující dopady existence dopravní infrastruktury na živou přírodu, by měla sledovat doporučení založené na důkazech. Tím je myšleno nespoléhat se jenom na praxi, které se rutinně prováděla v minulosti, ale důsledně rigorózními vědeckými metodami analyzovat efektivitu opatření. V jedné z posledních přednášek bylo konstatováno, že jedinnými skutečně efektivními opatřeními pro snížení silniční mortality jsou neprostupné ploty, varovné systémy pro řidiče a omezování rychlosti vozidel v rizikových místech. Naopak velmi často používaná opatření v ČR a ve střední Evropě, jako jsou odrazky nebo pachové ohradníky, byla označena jako neúčinná.


Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. O cookies.